Overordnet kost og bevægelsespolitik for Troldehøjen
 Sidst redigeret d. 17.10.2018
 
Formålet med at lave en kostpolitik er, at vi er blevet mere bevidste om kostens betydning for børnenes trivsel, udvikling og fremtidige indstilling til sundhed.
 
Måltider og madpakker.
I Troldehøjen vil vi gerne være med til at grundlægge en sund og social måltidskultur. Under frokosten har vi fokus på den gode dialog og læring. Måltidet skal være rart og roligt.
Vi tilstræber at  skabe gode rammer for måltiderne, så det bliver en rolig og hyggelig stund, selv om der er mange børn samlet. Derfor spiser vi i mindre grupper, hvor vi taler ordentlig til hinanden og opfordrer børnene til at hjælpe hinanden indbyrdes.
 
Morgenmad er noget der serveres mellem 6.30-7.30; man skal ikke medbringe noget hjemmefra. Man er velkommen til at spise af vores dejlige morgenmads"buffet"; de børn der har alderen, hjælper naturligvis sig selv.
 
Madpakker er i princippet jeres domæne som forældre; I vil dog opleve at vi vejleder jer hvis der er for megen sukker/fedt med i madpakken. Vi serverer vand til og der skal være vand i drikkedunken, når vi tager på tur. Vi ønsker ikke at have fokus på hvilken rækkefølge barnet spiser sin frokost; så sørg for at det barnet har med, er noget det godt må spise i en uvilkårlig rækkefølge. Med andre ord, drop "desserten"; den rissikerer at ryge ned som det første.
 
Mellemmåltider. På alfe-, trolde-, myres- og dragestuen serverers dagligt  et formiddags- samt et eftermiddagsmåltid. På loppe- og guldsmedestuen serveres dagligt et eftermiddagsmåltid - her må børnene gerne tage en mad fra madpakken i løbet af formiddagen. Vi tilstræber at disse mellemmåltider er varierede og nærende, da børnene især om eftemiddagene er meget sultne. Måltiderne kan bl.a. bestå  af: Grovbrød, rugbrød, skorper, knækbrød, grov pasta, kartofler, frisk frugt eller grønt. Vi tilstræber at købe 80% økologi, ellers køber vi sæsonens frugt og grønt.
 
Maddage har som udgangspunkt et pædagogisk formål. Børnene er deltagende og får brugt deres sanser under vejs. Vi arbejder med at børnene bliver "madmodige" og at måltidet naturligvis er varrieret og sundt.
Børnegrupperne har maddage en gang om måneden. Der vil dog være projektperioder, hvor vi vælger at fordybe os i andre aktiviteter og derfor ikke har maddage.
 
Her præsenteres børnene for forskellige råvarer. De bruger deres sanser. Børnene deltager aktivt i tilberedningen af ”dagens ret”.  Det er vigtigt, at børnene inddrages i det praktiske arbejde omkring måltidet for at understøtte børnenes læring og give dem følelsen af at være værdifulde.
Ved maddage arbejdes der ud fra  fødevarestyrelsens ”Y-tallerken”. ”Y-tallerkenen” er en huskeregel for, hvordan et sundt og varieret måltid kan sammensættes både for børn og voksne. Vi forsøger, så vidt muligt, at lave maden fra bunden. Fordelingen af et sundt måltid se således ud:
1/5 af tallerkenen Kød, fjerkræ, æg, fisk, ost
 2/5 af tallerkenen Brød, kartofler, ris eller pasta
2/5 af tallerkenen Grøntsager og frugt
 
Håndhygiejne:
Det hører med til et måltid, at alle vasker hænder, inden de sætter sig til bords. Derudover opfordres alle børn til at vaske hænder efter de har pudset deres næse, og ved toilet besøg. Jævnligt tages emnet håndhygiejne op med børnene, d.v.s. vi taler om bakterier og vigtigheden af håndvask.
 
Specialkost:
Som udgangspunkt medbringes specialkost til det enkelte barn med allergi eller som er på diætkost af forældrene.
Som udgangspunkt skal der foreligge en lægeerklæring fra egen læge.
 
Sukker, fedt og farvestoffer.
Vi er bevidste om, at børn ikke skal tilbydes store mængder unødigt sukker, fedt og farvestoffer i dagligdagen. Kage, saft og is serveres kun til festlige lejligheder ved . f.eks. forældrearrangementer og fester. Vuggestuen er helt ”slikfri”.
For at mindske brugen af tilsætnings- og farvestoffer bestræber vi os på at handle økologiske mælkeprodukter og basisvarer i den udstrækning, økonomien byder.
 
Børnefødseldage. 
Vi tager gerne hjem til fødselsdagsfest hos barnet, eller fejrer det her i institutionen med flag, sang og uddeling. Her tager vi en snak med forældrene om hvad der er hensigtsmæssigt at servere for børnene.
 
Reglerne for uddeling i institutionen er følgende:
I vuggestuen må der ikke serveres slik, kage eller lignende . Vi foreslår, at forældrene som alternativ f.eks. laver en ”kagemand” af bolledej, nogle sjove pindemadder eller et frugtfad med spændende frugter. Forældre er også meget velkomne til at komme og lave en let frokost til børnene. Der serveres altid vand eller mælk til - hverken saft eller kakao.
I børnehaven kan barnet dele én "usund" ting ud, f. eks.et stk kage, en is eller en flødebolle. Men ofte er børnene lige så glade, når der uddeles popcorn, vindruer eller sjovt anrettet frugt.
 
Vores opfordringer i forhold til hjemmefødselsdage er følgende:
Server gerne et sundt og mættende måltid evt. med en dessert i form af kage, is eller lignende.
 Vi opfordre til, at der drikkes vand eller mælk til maden, så der gøres plads på sukkerkontoen til en evt. desert.
Vi frabeder os, at der uddeles slikposer.
 
Kostpolitik i forhold til husets egne traditioner:
I  hverdagen er institutionen generel sukker- og slikfri.
 
Til nogle af institutionens faste traditioner, vil der dog blive tilbydt noget sukkerindholdigt.
Nytårstaffel Ingen slik og kager
Fastelavn En bolle med glasur evt. popcorn til tønden
Påske Et lille chokoladeæg
Sommerfest Vi vil opfordre til, at omfanget af kage og sodavand begrænses, men festen er et forældreengagement og derfor under deres ansvar.
Juletid Der bages småkager - også i vuggestuen.
 
 
 
Bevægelsespolitik. Vi har i Troldehøjen bevidst valgt at bevægelse er en integreret del af vores hverdag. Derfor har vi indrettet vores fællesrum både i vuggestue og i børnehave med et aktivitetscenter, der appelere til motorisk udfoldelse, gynge klatre, snurre. Altså noget der styrker hele barnets bevægeapperat. Der er møbleret således at der er god plads til bevægelse og de møbler der er placeret i lokalet er beregnet til at kravle op på.
 
Derudover har hver stue har en ugentlig dag i fællesrummet til motorisk leg( her benyttes kravlekrybe tunnel, massageboldte, faldskærm, rullebræt osv.)
På stuerne er der daglige formiddags samlinger hvor der jævnligt er afspænding til musik samt massage.
 
På legepladsen har vi udover en enorm legeplads, mange muligheder i følge af div. klatre/gynge stativer.
Vi er i huset inspireret  af Gribskov BIB projekt hvilket udmønter sig i forskellige bevægelseslege ude som inde.
 
Vi vægter også ture ud af huset højt, vuggestue som børnehave kommer ofte afsted i små hold.
Vi har dagligt mulighed for at benytte Toftehallen på Skovgårdsvej.
 
Udarbejdet af Ninette Nielsen, Helle Rosenkilde,Jette Sørensen og Trine Erlang.